MAASEUDUN ELINVOIMA ON KUOPION VOIMAVARA
Maaseudun kehittäminen ja sen potentiaalin täysimittainen hyödyntäminen on avain koko Kuopion hyvinvointiin ja tulevaisuuden kasvuun. Maaseudun asukkaat, palvelut ja yritystoiminta ovat kiinteä osa kaupungin kokonaisuutta, ja niiden merkitystä ei kannata aliarvioida. Nyt on aika tarttua toimeen ja tehdä yhteistyötä maaseutualueiden ja kaupunkialueiden välillä, jotta voimme rakentaa entistä vahvemman, tasapainoisemman ja kokonaisen Kuopion. Maaseutualueet luovat pohjaa koko Kuopion ympäristön kestävyydelle, luonnonvarojen hoidolle, luonnon monimuotoisuudelle ja takaa kestävää kehitystä.
Koulujen ja päiväkotien turvaaminen maaseutualueilla ei ole vain merkityksellinen teko, vaan se on myös konkreettinen askel kohti maaseudun elinvoiman turvaamista. Lähikoulut ja päiväkodit tarjoavat oppimisympäristön lapsille luonnon läheisyydessä ja tilaa leikkimiseen sekä mahdollisuuden koko kylän harrastustoiminnalle. Kaikki tämä tukee ihmisten syrjäytymistä ehkäisevää hyvinvointia. Päätöksiä päiväkotien, koulujen ja peruspalveluiden takaamisesta tulisi tehdä pitkän aikavälin vaikutuksia arvioiden, sillä niiden olemassaololla on krittinen merkitys maaseudun elinvoimaisuudelle ja täten koko Kuopion hyvinvoinnille. Asian puolesta puhuu tutkimus, jonka mukaan yli miljoona ihmistä haaveilee maalle muuttamisesta, esteenä on vain epävarmuus koulujen ja päiväkotien pysyvyydessä. Miljoona maalle muuttanutta ihmistä toisi valtavasti kasvun mahdollisuuksia yrittäjille.
Maaseudun yrittäjyys on koko Kuopion voimavara, mikä tuottaa työpaikkoja ja mahdollistaa palveluiden säilymisen. Maaseudun yritystoiminta varmistaa ruokaturvan, paikallisten tuotteiden saatavuuden ja palveluiden järkevän saavutettavuuden.
Tuoreen ja vasta julkaistun Maaseutupoliittisen julkilausuman mukaan, maaseudun elinvoiman turvaaminen edellyttää yritystoiminnan arvioimista, mahdollistamista ja tukemista. Julkilausuman mukaan maaseutuvaikutusarvioinnin tekeminen maksaa itsensä takaisin. Yhteistyö kaupungin ja maaseudun yritysten välillä voisi synnyttää uusia innovaatioita ja luoda kasvua, mistä hyötyy koko Kuopio. Maaseudulla on valtava potentiaali yritystoiminnan kehittämiselle. Maa- ja metsätalouden lisäksi maaseudulla on potentiaalia kasvuun muun muassa uusiutuvan energian alalla, kalataloudella, majoitus- ja ravitsemusalalla, logistiikan alalla, terveys- ja sosiaalipalveluiden ja kaupan palveluiden alalla. Potentiaalia löytyy myös luovuuden, luonnon ja liikunnan sekä virkistystoiminnan alueilla.
Maaseudulla on tilaa kehittyä, vaikka mihin suuntaan. Monipaikkaisuudella mahdollistetaan uudenlaista elinvoimaa varsinaisten maallemuuttajien lisäksi. Monipaikkaisuus tarkoittaa yksilön, organisaation tai yhteisön toimintaa useammassa kuin yhdessä paikassa. Maaseudulla asuvat ovat yrittäjille paitsi kuluttajia ja yritystoiminnan ylläpitäjiä, mutta myös yritysten kehityksen mahdollistajia. Tukemalla maaseudun yrittäjiä varmistetaan paitsi maaseutualueen hyvinvointi, myös kaupungin tasapainoinen kehitys. Maaseudun ja yritysten elinvoima tarvitsee kuitenkin kiperästi myös perusinfran kunnossa pitämisen kuten tiet, tietoliikenne, sähköverkostot ja rakennukset.
Maaseudun viehätys ei perustu ainoastaan luonnonrauhaan, vaan myös elämänlaatuun ja yhteisöllisyyteen. Maaseudun lumovoiman vuoksi monet ihmiset hakeutuvat maaseudulle ja tätä kehitystä pitäisi tukea esimerkiksi peruspalveluiden turvaamisella luoden pohjan uusille mahdollisuuksille ja kehittymiselle. Tärkeää onkin huolehtia siitä, että maaseutu pysyy vetovoimaisena ja tarjoaa asukkailleen tarvittavat palvelut ja resurssit.
Kuopion maaseutu ja keskusta eivät ole toistensa vastakohtia, vaan täydentävät toisiaan. On aika päästä irti rikki repivästä vastakkainasettelusta ja panostaa yhteistyöhön, joka edistää koko kaupungin kehitystä. Kuopion tulee olla ylpeä jokaisesta asuinalueestaan ja ottaa alueella asuvat asiantuntijat mukaan kehittämistyöhön. Ratkaisukeskeinen ajattelu on avain siihen, että koko Kuopio voi hyvin.
Kun maaseutu- ja kaupunkialueet tekevät yhteistyötä, koko Kuopio voi paremmin. Tasa-arvoinen ja elinvoimainen kaupunki rakentuu kaikkien alueiden elinvoimasta. Maaseudun kehittäminen ei ole vain maaseudun asia – se on koko Kuopion asia. Huolehditaan siis yhdessä päätösten tekemisestä lähtien siitä, että maaseutu pysyy elinvoimaisena, koulut ja päiväkodit säilyvät ja yritystoiminta saa mahdollisuuden kehittyä. Näin turvaamme muun muassa huoltovarmuuden ja kriisinhallintakyvyn sekä koko Kuopion tasa-arvoisen elinvoiman ja hyvinvoinnin. Oikeilla päätöksillä voidaan saada aikaan tarvittavaa elinvoimaa tukevaa kehitystä Kuopiossa.
Kirjoittajat ovat Kuopion maaseudulla asuvia kyläaktiiveja
Minna Pehkonen, Muuruvesi
Mauno Kumpulainen, Vehmersalmi
Heikki Kähkönen, Kurolanlahti
Tarja Jalkala, Pulkonkoski
Satu Pylkkönen, Syvänniemi